Άλλη μία έρευνα, πρόσφατα δημοσιευμένη, που συνδέει τη μακροζωία με την μέτρια κατανάλωση καφέ!

Πίνοντας ένα δεύτερο ή τρίτο φλιτζάνι καφέ μπορεί να σας προσφέρει πολύ περισσότερα από το να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στην ημέρα σας – μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο και άλλες ασθένειες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Επιστημονικό Περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά μέτρια ποσότητα καφέ – λιγότερο από 5 φλιτζάνια την ημέρα – παρουσίασαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους, νευρολογικές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και αυτοκτονίες. Τα οφέλη, μάλιστα, αυτά είναι κοινά και από την κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ, αλλά και καφέ ντεκαφεϊνέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν είναι μόνο η καφεΐνη που παρέχει οφέλη στην υγεία, αλλά, ενδεχομένως, και οι φυσικοχημικές ενώσεις των κόκκων του καφέ.

«Οι βιοδραστικές χημικές ενώσεις του καφέ μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη συστηματική φλεγμονή», ισχυρίζεται ο Ming Ding, M.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Επίσης, αναφέρει για αυτές τις χημικές ενώσεις ότι: «Θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνες για την αντίστροφη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και της θνησιμότητας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για τη διερεύνηση των βιολογικών μηχανισμών».

Τα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη: 74.890 γυναίκες στην έρευνα Nurses’ Health, 93.054 γυναίκες στην έρευνα Nurses’ Health Study 2 και 40.557 άνδρες στην έρευνα Health Professionals Follow-up. Οι ερευνητές αξιολογούσαν την κατανάλωση καφέ κάθε τέσσερα χρόνια με τη χρήση ερωτηματολογίων και παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες για περισσότερο από 30 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης 19.524 γυναίκες και 12.432 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από μια σειρά αιτιών. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έπιναν τακτικά καφέ ήταν πιο πιθανό να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ. Για να διαχωρίσουν τις συνέπειες του καφέ από αυτές του καπνίσματος, οι ερευνητές επαναλάμβαναν την ανάλυσή τους στους μη καπνιστές, και έτσι τα προστατευτικά οφέλη του καφέ έγιναν ακόμη πιο εμφανή.

«Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή», ισχυρίζεται ο συνσυγγραφέας Frank Hu, M.D., Ph.D., καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Χάρβαρντ. «Ωστόσο, ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά την υψηλή πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ ή άλλα ροφήματα», συμπληρώνει.

Η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να δείξει μια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των θανάτων από κάποιες ασθένειες. Έτσι, τα ευρήματα θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή. Ένα πιθανό μειονέκτημα του σχεδίου μελέτης είναι ότι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναφέρουν οι ίδιοι πόσο καφέ έπιναν (κάτι το οποίο μπορεί να είναι υποκειμενικό), ωστόσο οι ερευνητές θεώρησαν την αξιολόγηση ως αξιόπιστη.

Σε προηγούμενες μελέτες δεν βρέθηκαν συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου θανάτου. Αυτή η μελέτη προσθέτει στην βιβλιογραφία ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να αποφέρει οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί πώς ο καφές επηρεάζει το σώμα και το κατά πόσον διάφορα είδη καφέ μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο.

Πηγή:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/…/151116181005.htm

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s