Γιατί ψήνουμε τους κόκκους του καφέ…

Οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από το δένδρο του καφεόδενδρου. Μέσα σε κάθε κεράσι περιέχονται δυο πράσινα σπέρματα σφιχταγκαλιασμένα, μέχρι την στιγμή που συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς και εξάγουμε τους κόκκους.

Αν εμβαπτίσουμε τους κόκκους του καφέ σε ζεστό νερό όσο οι κόκκοι παραμένουν ωμοί το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, γιατί το ρόφημα που προκύπτει δεν έχει ελκυστικό άρωμα και γεύση για τον ουρανίσκο μας.

Όι κόκκοι του καφέ προέρχονται από το δένδρο του καφεόδενδρου. Μέσα σε κάθε κεράσι περιέχονται δυο πράσινα σπέρματα σφιχταγκαλιασμένα, μέχρι την στιγμή που συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς και εξάγουμε τους κόκκους.

Wood_stove-top_coffee_roaster by Natalie_Ward (2)
Wood stove top coffee roaster by Natalie Ward

Σε κάθε περίπτωση η φρίξη του καφέ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξουμε με επιτυχία στο απολαυστικό ρόφημα που επιζητούμε καθημερινά. Όμως το ψήσιμο του καφέ είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Επομένως, το εμπνευσμένο καβούρντισμα των κόκκων του καφέ, το επιλεγμένο χαρμάνιασμα και η προσεγμένη άλεση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις που μόνο ο επαγγελματίας ψήστης του καφέ μπορεί να γνωρίζει, για να επιτύχει την τελική επιθυμητή επίγευση και το άρωμα του ροφήματος στη κούπα.

Τελικά, σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα που έχουμε στο φλιτζάνι μας, εκτός φυσικά από τις προηγούμενες προϋποθέσεις, είναι να επιλέγουμε φρεσκοψημένα και φρεσκοαλεσμένα χαρμάνια. Οι φίλοι του βυζαντινού καφέ και των υπόλοιπων χειροποίητων χαρμανιών της Καφεμπορικής Έβρου το γνωρίζουν από την καθημερινή τους εμπειρία!

του Ανδρέα Θαλασσοχωρίτη

 

Πηγές:

Scott Rao, The coffee roasters companion, Canada, 2014

Wikipedia, “Coffee roasting.” Accessed 2017-03-25

National Coffee Association, “Roasting Types.” Accessed 2017-04-01

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s