Γιατί ψήνουμε τους κόκκους του καφέ…

Οι κόκκοι του καφέ προέρχονται από το δένδρο του καφεόδενδρου. Μέσα σε κάθε κεράσι περιέχονται δυο πράσινα σπέρματα σφιχταγκαλιασμένα, μέχρι την στιγμή που συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς και εξάγουμε τους κόκκους.

Αν εμβαπτίσουμε τους κόκκους του καφέ σε ζεστό νερό όσο οι κόκκοι παραμένουν ωμοί το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό, γιατί το ρόφημα που προκύπτει δεν έχει ελκυστικό άρωμα και γεύση για τον ουρανίσκο μας.

Όι κόκκοι του καφέ προέρχονται από το δένδρο του καφεόδενδρου. Μέσα σε κάθε κεράσι περιέχονται δυο πράσινα σπέρματα σφιχταγκαλιασμένα, μέχρι την στιγμή που συλλέγουμε τους ώριμους καρπούς και εξάγουμε τους κόκκους.

Wood_stove-top_coffee_roaster by Natalie_Ward (2)
Wood stove top coffee roaster by Natalie Ward

Σε κάθε περίπτωση η φρίξη του καφέ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταλήξουμε με επιτυχία στο απολαυστικό ρόφημα που επιζητούμε καθημερινά. Όμως το ψήσιμο του καφέ είναι ταυτόχρονα τέχνη και επιστήμη. Επομένως, το εμπνευσμένο καβούρντισμα των κόκκων του καφέ, το επιλεγμένο χαρμάνιασμα και η προσεγμένη άλεση είναι απαραίτητες προϋποθέσεις που μόνο ο επαγγελματίας ψήστης του καφέ μπορεί να γνωρίζει, για να επιτύχει την τελική επιθυμητή επίγευση και το άρωμα του ροφήματος στη κούπα.

Τελικά, σημαντική διαφορά στο αποτέλεσμα που έχουμε στο φλιτζάνι μας, εκτός φυσικά από τις προηγούμενες προϋποθέσεις, είναι να επιλέγουμε φρεσκοψημένα και φρεσκοαλεσμένα χαρμάνια. Οι φίλοι του βυζαντινού καφέ και των υπόλοιπων χειροποίητων χαρμανιών της Καφεμπορικής Έβρου το γνωρίζουν από την καθημερινή τους εμπειρία!

του Ανδρέα Θαλασσοχωρίτη

 

Πηγές:

Scott Rao, The coffee roasters companion, Canada, 2014

Wikipedia, “Coffee roasting.” Accessed 2017-03-25

National Coffee Association, “Roasting Types.” Accessed 2017-04-01

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s