Πώς θα βάψουμε τα αυγά μας κόκκινα; Με ριζάρι φυσικά!!

Αρχικά κοπανίζουμε το ριζάρι σε γουδί, έτσι ώστε να μπορέσει να βγάλει το χρώμα του ευκολότερα.
Ρίχνουμε από το προηγούμενο βράδυ 20 γραμμάρια ριζάρι και 7 κούπες βρασμένο νερό ώστε να βάψουμε  τουλάχιστον 20 αυγά . Το αφήνουμε στην κατσαρόλα σκεπασμένο όλη νύχτα. Το πρωί σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Το σουρώνουμε και όταν γίνει χλιαρό, ρίχνουμε τα ήδη βρασμένα αυγά και ένα φλιτζανάκι του καφέ ξύδι. Τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά ή και για περισσότερη ώρα αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε επίσης να αυξήσουμε την ποσότητα του ριζαριού. Όταν κρυώσουν εντελώς και στεγνώσουν, τα γυαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Εναλλακτικά, ρίχνουμε το ριζάρι στην κατσαρόλα μαζί με ένα ποτήρι ξίδι. Το αφήνουμε να βράσει καλά (περίπου μία ώρα), ύστερα σουρώνουμε κι αφού κρυώσει λίγο ρίχνουμε μέσα τα αυγά και τα βράζουμε. Τα αφήνουμε για πολλές ώρες μέσα στο ζουμί (όσο πιο πολλές ώρες τα αφήσουμε τόσο πιο σκούρα γίνονται).
Δεν έχουν εκείνο το «πλαστικό» κόκκινο της συνθετικής μπογιάς αλλά ένα πιο γήινο και γλυκό χρώμα. Το σημαντικότερο είναι ότι δεν είναι τοξική μπογιά, αλλά φυτική.

Επιπλέον, για τους λάτρεις των πολύχρωμων αυγών, προτείνουμε κίτρινα αυγά χρησιμοποιώντας χαμομήλι (βράζουμε ανθάκια χαμομηλιού με λίγο ξύδι) και κιτρινόριζα, ενώ για μπλέ/ πετρόλ κόκκινο λάχανο (βράζουμε το κόκκινο λάχανο, το οποίο έχουμε κόψει σε μεγάλα κομμάτια, με ξύδι και μαζί και τα αυγά, για 20 λεπτά και εάν θέλουμε πιο έντονο χρώμα βγάζουμε τα αυγά, ξαναβράζουμε το λάχανο μόνο του για λίγη ώρα, σουρώνουμε και βάζουμε τα αυγά ξανά μέσα μόλις χλιαρώσει το ζουμί και αφήνουμε να σταθούν όσο επιθυμούμε).

Μερικές συμβουλές:
Για να έχουμε τις μικρότερες δυνατές απώλειες φροντίζουμε να έχουμε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου, να τα βουτήξουμε σε κρύο νερό και να τα βράσουμε ανεβάζοντας σταδιακά το μάτι μέχρι να φτάσουν σε έναν ασθενικό βρασμό. Δεν πρέπει, δηλαδή, να βράζουν χτυπώντας στον πάτο της κατσαρόλας, ούτε όμως και να αυξηθεί απότομα η θερμοκρασία τους. Και φυσικά, όσο πιο λευκά είναι τα αυγά μας τόσο ευκολότερα θα βάψουν και τόσο πιο λαμπερό χρώμα θα πάρουν.

Μερικές πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του ριζαριού:
Το ριζάρι ή ερυθρόδανο το βαφικό είναι ένας θάμνος που φύεται στη Νότια Ευρώπη και στην Ασία. H χρήση του χρονολογείται ήδη από την προϊστορική εποχή για το χρωματισμό δερμάτων, υφασμάτων, αλλά και τοίχων και αγγείων και αγαλμάτων. Κατά το 18ο αιώνα οι Αμπελακιώτες, του Νομού Λαρίσης, παραγωγοί και έμποροι υφασμάτων, το χρησιμοποίησαν για τη βαφή των νημάτων τους, που έγιναν περίφημα για το γεγονός ότι δεν ξέβαφαν και ως εκ τούτου απέκτησαν μεγάλη εμπορική απήχηση και συνέβαλαν στη βιοτεχνική και εμπορική ευημερία της περιοχής.

Καλές δημιουργίες!!

Πηγές:
http://www.cretangastronomy.gr/…/%CE%B1%CF%85%CE%B3%CE%AC-…/
http://aneraida.blogspot.gr/2012/04/blog-post_12.html
http://www.archaiologia.gr/wp-content/uploads/…/07/99-15.pdf

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=2137

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s